فهرست مطالب

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 94 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین روحانی*، رضا محمود اوغلی، سید علی مرتضوی امامی زواره صفحات 5-24
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، مقایسه اندیشه هایدگر و نصر در باب علم مدرن بود. در راستای نیل به این هدف، نخست دیدگاه هایدگر در باب علم مدرن، واکاوی و به این امر اشاره شد که وی ماهیت فناوری در جهان مدرن را نه امری تکنیکال، بلکه امری متافیزیکی و مبتنی بر سوبژکتیویسم می‎داند. همچنین او در مصاف با سوبژکتیویسم مترتب بر علم مدرن، به تفکر هستی شناسانه مبتنی بر از میان برداشتن شکاف میان سوژه و ابژه روی آورده است. سپس در واکاوی دیدگاه نصر در باب علم مدرن، بر این امر تاکید شد که نزد وی، تنها راه مصون ماندن از هجوم امواج فناوری و علوم مدرن، گسست کامل از علم مدرن و بازگشت به سنت و علم قدسی است. در پایان پژوهش نیز به شباهتها و تفاوتهای میان هایدگر و نصر در باب علم مدرن اشاره شد.
    روش
    روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی- مقایسه ای بود.
    یافته ها
    اگر چه هایدگر نیز همچون نصر، عقلانیت فناورانه مترتب بر عالم مدرن را به مهمیز نقد کشید؛ اما او همانند نصر قصد وانهادن کامل علم مدرن و بازگشت به دوران قدیم را نداشت و روش شناسی او در مواجهه با علم مدرن، گسستی-پیوستی بود.
    نتیجه گیری
    از نظر هایدگر، تنها راه مواجهه صحیح با فناوری و علم مدرن این است که ضمن استفاده صحیح و بهینه از دستاوردهای علمی و فناورانه می توان اسیر و خادم فناوری هم نشد. اما نصر بر خلاف هایدگر، رویکردی کاملا گسستی و سلبی در قبال علم و فناوری مدرن دارد. واقع امر این است که به دلیل عدم مخالفت دین مبین اسلام با برگرفتن علم و فناوری مدرن، رویکرد گسستی-پیوستی در مواجهه با علم و فناوری مدرن، راهکاری منطقی تر و کارامدتر در راستای مواجهه با علم مدرن به شمار می آید.
    کلیدواژگان: سوبژکتیویسم، علم، نصر، هایدگر
  • حسین عبدالمحمدی*، علی اکبر عالمیان صفحات 25-48

    مسیله پیشرفت و تعالی جوامع اسلامی، در شمار مهم ترین مسایل جهان اسلام است که اندیشمندان و متفکران مسلمان و غیر مسلمان درباره آن سخن گفته اند. علامه محمدتقی مصباح یزدی نیز به عنوان یک فیلسوف و اسلام شناس، با رویکرد فلسفی و دینی در این باره مطالب فراوانی مطرح کرده است.

    هدف

    در این تحقیق، موانع پیشرفت جوامع اسلامی از منظر ایشان مطالعه شده است.

    روش

    روش پژوهش در این تحقیق، توصیفی- تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مراجعه به مکتوبات و بیانات علامه مصباح تنظیم شده است.

    یافته ها و نتایج

    او موانع پیشرفت جوامع اسلامی را در چهار ساحت فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مورد توجه قرار داده است که مهم ترین آنها عبارتند از: عدم شناخت اسلام، سلطه فرهنگی بیگانگان، ضعف باورهای دینی، سطحی نگری و ظاهرگرایی، خودباختگی و تقلید کورکورانه، در ساحت فرهنگی؛ حاکمیت رهبران ناصالح، سلطه کفار و بیگانگان و تفکر جدایی دین از سیاست، در ساحت سیاسی؛ تعصبات نابجای مذهبی و قومی و نژادی، تفرقه و کشمکشهای اجتماعی و شکل گیری هویتهای جدید بر اساس ارزشهای غیر اسلامی، در ساحت اجتماعی و اسراف و تبذیر، رباخواری و دنیاطلبی و اشرافی گری خواص در ساحت موانع اقتصادی.

    کلیدواژگان: محمد تقی مصباح یزدی، پیشرفت، انحطاط، فرهنگ، تمدن
  • علی رجب زاده آلمالو*، مهدی ساعی صفحات 49-72
    هدف

    یکی از غنی ترین منابع اسلامی در مطالعات اخلاق حرفه ای، آموزه های کتاب شریف نهج البلاغه است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی شاخصه های اخلاق حرفه ای در سازمان با توجه به آموزه های نهج البلاغه بود.

    روش

    در این پژوهش از روش توصیفی- همبستگی با استفاده از معادلات ساختاری بهره گرفته شده است. جامعه آماری، کارمندان ساختمان اصلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نیمه دوم سال 1400 به تعداد 700 نفر بود و حجم نمونه آماری با توجه به جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای حدود 250 برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اخلاق حرفه ای قاسم زاده(1393) بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از نقد منابع، مبین آن بود که در سازمانهای مبتنی بر رعایت اصول اخلاق حرفه ای، کارکنان تعهد بیشتری نسبت به وظایف اخلاقی در سازمان داشتند. شاخصه های اخلاق حرفه ای موثر در سازمان با توجه به سخنان حضرت امام علی(ع) در نهج البلاغه که در این پژوهش بررسی شدند، عبارتند از: درستکاری و صداقت، احترام به حریم شخصی، مسیولیت پذیری، اصل مدارا و سعه صدر و وفای به عهد.

    نتیجه گیری

    با توجه نتایج این تحقیق و بررسی و تبیین مهم ترین مولفه های اخلاق حرفه ای از منظر نهج البلاغه، شاخصه درستکاری و صداقت دارای بیشترین اهمیت بود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، نهج البلاغه، سازمان
  • سید مهدی حسینی* صفحات 73-94
    هدف

    با توجه به برداشتهای متعدد از حدیث «من عرف نفسه فقد عرف ربه»؛ هدف از انجام این پژوهش، بررسی منظور از معرفت نفس و وجه تلازم آن با معرفت رب بود.

    روش

    فراترکیب یا متاسنتز(سنتز مطالعات کیفی) کمک می کند با احاطه به همه نظرات، به نظریه جدیدی درباره منظور از معرفت نفس و وجه طریقیت آن بر معرفت رب رسید. 12 رساله دکتری و پایان نامه کارشناسی ارشد و مقالات علمی به عنوان جامعه آماری انتخاب شد.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد همه برداشتها از معنای معرفت نفس و وجه تلازم آن با معرفت رب به این مطلب برمی گردد که معرفت نفس، نقطه آغازین همه معارف دیگر است.

    نتیجه گیری

    منظور از معرفت نفس، شناخت ویژگی ها، مبدء و معاد، ارزش وجودی و هدف آفرینش خود است و منظور از تلازم معرفت نفس با معرفت رب، این است که اگر انسان قبل از سیر در آیات آفاقی خداوند، به مبدء و معاد و ذات و صفات و افعال و هویت و استعدادها و ویژگی ها و ابعاد وجودی و هدف آفرینش و موقعیت خود در هستی نیک بنگرد و نیک بشناسد، همین سرمنشا همه شناختهای دیگر از جمله شناخت خدا خواهد بود.

    کلیدواژگان: معرفت نفس، معرفت رب، خود شناسی، انسان شناسی
  • مرضیه عبدلی مسینان*، زهرا حدادی صفحات 95-120
    هدف
    کاربست معرفت فطری در شناخت صفات خدا از دیدگاه صدرا و دکارت با نظامهای فلسفی مختلف، تلاش برای بازنمایی نقش فطرت در کسب معرفت یقین بخش و استخراج وجوه اشتراک و افتراق خداشناسی فطری در فلسفه اسلامی و فلسفه غرب با هدف دستیابی به معیار و مبنایی مستحکم در اثبات معناداری گزاره های الهیاتی و تکامل مباحث خداشناسی است.
    روش
    در این پژوهش عقلی، به نگرش این دو اندیشمند به شناخت صفات خدا مبتنی بر ادراک فطری با روش توصیفی، تحلیلی پرداخته شد.
    یافته ها
    مهم ترین وجوه اشتراک صدرا و دکارت در این زمینه، ابتنای شناخت اوصاف الهی بر معرفت فطری و بهره مندی از عقل و شهود در شناخت صفات خدا؛ و از جمله وجوه افتراق این دو اندیشمند، تفاوت در تعیین مصادیق اوصاف الهی و اقسام و گستره صفات خدا می باشد.
    نتیجه گیری
    وجود اختلاف در مبانی فلسفی و معرفت شناختی نظیر اصالت وجود، اعتقاد به علم حضوری و به کار گیری ابزار وحی و شهود عرفانی در کنار عقل در فلسفه صدرا و نیز اصالت مفهوم، عدم شناخت علم حضوری و به کارگیری صرف عقل یا شهود عقلانی از جانب دکارت، در کنار رویکرد عرفانی صدرالمتالهین نسبت به صفات خدا در مقابل نگاه فلسفی و مقیاس صرفا ریاضی دکارت در حوزه مباحث خداشناسی، این دو دیدگاه را متمایز گردانده است؛ اما اتفاق در برخی مبانی، موجب آرای مشترک و مشابهی در امکان شناخت فطری خدا و صفات او شده است.
    کلیدواژگان: معرفت فطری، خدا شناسی فطری دکارت و صدرا، شناخت فطری صفات خدا، اقسام صفات، گستره صفات
  • کوثر قاسمی*، فتحیه فتاحی زاده، حبیب الله بابایی صفحات 121-142
    امت، کلان ترین نظام اجتماعی و تمدنی قرآنی است. عبارت «امه وسطا» در قرآن کریم(بقره: 143) افراد محدودی را مخاطب قرار داده است. خطاب ویژه این آیه در کنار دعوت عمومی قرآن مبنی بر تبعیت از ملت حنیف ابراهیمی در آیه «فاتبعوا مله إبراهیم حنیفا»(آل عمران: 95)، این سوال را ایجاد کرده است که جایگاه پیامبر خاتم(ص) و پیروان آن حضرت در کنار سایر پیروان ملت حنیف ابراهیمی در نظام تمدنی امت، چگونه تبیین شده است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مصادیق و ارتباط «امت وسط» و پیروان «ملت حنیف» در نظام قرآنی تمدنی «امت» بود.
    روش
    با روش توصیفی- تحلیلی، پس از مفهوم شناسی و مصداق یابی «امه وسطا» و پیروان «ملت حنیف»، ارتباط تمدنی «امت وسط» با «ملت حنیف» پژوهش شده است.
    یافته ها
    انسانهایی که به ندای فطرت حق گرای خویش گوش می دهند، پیروان ملت حنیف ابراهیمی اند و امت را تشکیل می دهند.
    نتیجه گیری
    اهل بیت(ع) و کارگزاران ایشان در جایگاه «امت وسط»، مردم را هدایت می کنند. امت وسط، «خیر امه» هستند که با دو ویژگی «یهدون بالحق و به یعدلون‏» در قرآن کریم معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: امت، امت وسط، ملت حنیف، آیه 143 بقره، آیه 78 حج
  • قاسم محسنی مری*، جبار امینی صفحات 143-164
    هدف
    تغییر دین، بریدن از صورت قدیمی باورها، شیوه زیست وگرایش به گروه های دینی، شیوه زندگی، نظامهای اعتقادی و روش نوین ارتباط با الوهیت است که در جستار حاضر به این موضوع در ادیان ابراهیمی پرداخته شد.
    روش
    پژوهش حاضر با شیوه توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر اسناد کتابخانه ای، تغییر دین را در ادیان ابراهیمی بررسی کرده است.
    یافته ها
    این مفهوم در ادیان ابراهیمی یهودی و مسیحی به صورتهای نودینی، بدعت و ارتداد و مولفه های همبسته به آن آمد. چنین پدیده ای در پیش دینداران و متولیان دینی یهودی و میسحی، ناخوشایند بوده و روی آوری به آن هم همسان نبوده است. تغییر دین در مولفه ارتداد در روایت متن مقدس به معنی بیرون رفتن از دایره ایمان است و گزاره های آن با سویه توصیه ای و حکمی به صورت خشونت آمیز بیان شده و شیوه اجرای آن نیز در طول تاریخ از سوی خوانشگران و متولیان دینی در پیوند با عناصر فرامتنی و مولفه قدرت بوده است. اما مفهوم تغییر دین در گفتمان قرآن کریم، تنها در مولفه ارتداد مطرح شده که پیامد آن، افزون بر حبط اعمال، مجازات اخروی را در هم پی دارد.
    نتیجه
    بر اساس این پژوهه، وجود تغییر دین در روایتگری قرآن کریم با زوایای عقلانیت و مولفه های آن بررسی شد و در پی آن، احکام قرآن کریم در این خصوص، موجه دانسته شد.
    کلیدواژگان: دین، تغییردین، عقلانیت، ارتداد، فرقه گرایی
  • مریم مهریزی*، عباس مسعودی، فرامرز حسن پور صفحات 165-194
    هدف
    هدف اصلی از انجام این پژوهش، تحلیل دو جنبه اصلی ریاضیات؛ یعنی تحلیل «هندسی» نقوش و تحلیل «عددی» آرایه های معماری مزار شاه نعمت الله ولی ماهان بود.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و برداشتهای میدانی است. در این مقاله ابتدا به شناخت اشکال و اعداد آرایه های معماری پرداخته شده و سپس احتمال ارتباط معنایی آنها را با مضامین عرفان اسلامی و اندیشه های شاه نعمت الله ولی بررسی می شود.
    یافته ها
    نقش هندسی «چلیپا» و عدد «چهار» در تزیینات معماری آستانه بیشترین کاربرد را داشته و در ترکیب با هندسه هشت ضلعی منتظم، نمادی از «انسان کامل» و مظهر نور الهی و یادآور «حضور منجی موعود» است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد معماران این اثر، از نقوش هندسی منحصر به فردی بر پایه اعداد یک تا دوازده در شمسه ها و آرایه ها بهره برده اند که اشاره به اعتقادات شیعی اشاره دارند. «عدد دوازده» در نقاشی منحصر به فرد خطوط چله خانه برای معرفی امام دوازدهم شیعه به کار رفته و به نظر می رسد آموزه های شاه نعمت الله به صورت آرایه های معماری در مقبره وی مجسم شده است. همچنین چرخش، پیچش و گردش این دوازده ترک و وصول آنها به دایره ای واحد، نمایانگر اصل «وحدت در عین کثرت» است.
    کلیدواژگان: آستانه ماهان، نقوش هندسی، عدد دوازده، شمسه یازده پر، مضامین عرفانی
  • منا خانی*، محسن رفعت صفحات 195-218
    هدف
    از آنجا که جدال کلامی و اقناع مخاطب به شیوه صحیح و موثر، یکی از موضوعات مهم تعاملات اجتماعی از گذشته های دور تا عصر ارتباطات کنونی بود؛ پژوهش حاضر در راستای کاربردی کردن مفهوم «مجادله احسن» بر اساس آموزه های قرآن کریم و با الگوگیری از سیره عملی امام علی(ع) صورت پذیرفت.
    روش
    گردآوری اطلاعات در این پژوهش به روش کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی- تحلیلی بود.
    یافته ها
    بر خلاف معنای لغوی جدال که اغلب به «ستیزه جویی کلامی» تعبیر می شد، قرآن کریم به معنای مثبت جدال نیز توجه کرده و از آن به «جدال احسن» تعبیر می کند و شاخصه هایی را نیز برای دستیابی به آن معرفی کرده بود.
    نتیجه گیری
    با استناد به آیات قرآن کریم، پنج مورد از ضروری ترین ویژگی های جدال احسن، شامل بیان تمثیل، همدلی با مخاطب، استفاده از برهان، حفظ ادب و پرهیز از استهزا و رعایت انصاف و پرهیز از تعصب ورزی انتخاب شد. سپس با بررسی سیره امام علی(ع) در نهج البلاغه، به طور جداگانه برای هر کدام از آنها مصادیق عملی تبیین شد.
    کلیدواژگان: مجادله، جدال احسن، قرآن، نهج البلاغه، سیره علی(ع)
  • مهدی ترتیفی* صفحات 219-230
    هدف
    هدف این مقاله، بررسی سه مفهوم مهم در محتواهای آموزشی، شامل دانستن(Know)، مهارت(Do) و بودن(Be) و تطبیق آنها بر کتاب اندیشه اسلامی 1، تالیف مهدی ترتیفی، به منظور تبیین مباحث نوین آموزشی مرتبط با درسهای معارف اسلامی در دانشگاه ها بود. در آموزش تلفیقی، بررسی این سه با عنوان اختصاری چتر KDB انجام گرفته است.
    روش
    در این مقاله با انجام پژوهش به روش کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی، تبیینی و میان رشته ای، نیازهای محتواهای آموزشی، برای رسیدن به استانداردهای مد نظر در آموزش تلفیقی و به ویژه چتر KDB بیان شده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه مد نظر در این مقاله، پاسخ به سه پرسش مهم ذیل در تدوین محتوای آموزشی و تطبیق آن بر کتاب درسی اندیشه اسلامی 1 است: یادگیرندگان چه چیزی را باید بدانند، چه چیزی انجام دهند و چگونه افرادی باشند؟ از آنجا که پاسخ به این پرسشها یکی از دغدغه های متخصصان تدوین برنامه های درسی، به خصوص با گرایش آموزش میان رشته ای است، توجه به آنها باید یکی از الزامات تالیف کتابهای درسی قرار گیرد. گفتنی است که کار تطبیقی انجام گرفته در این مقاله، فاقد پیشینه پژوهشی قابل ذکر است.
    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، استاندارد آموزشی، دانایی، مهارت و شخصیت
  • محمدجواد الهی اصل، عباس یزدانی* صفحات 231-250
    هدف
    هدف نوشتار حاضر، بررسی یکی از دیدگاه های مهم در تحلیل معرفت؛ یعنی دیدگاه نوین پلنتینگا، با عنوان کارکردگرایی صحیح بود.
    روش
    این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی- انتقادی از طریق گردآوری اطلاعات، مطالعه آثار مکتوب و تحلیل مفاهیم، گزاره ها و استدلالات انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که دیدگاه های سابق (اعم از درون گرایانه و برون گرایانه) به دلیل نادیده گرفتن کارکرد درست قوای شناختی به عنوان شرط ضروری معرفت، صدق یک باور را نمی توانند تضمین کنند. اما دیدگاه پلنتینگا افزون بر کارکردگرایی درست، متضمن عناصر دیگری همچون نقشه طراحی خوب و محیط شناختی مناسب است. البته دیدگاه پلنتینگا خالی از انتقادات نبوده است. مهم ترین انتقاداتی که نسبت به دیدگاه وی مطرح شده اند، عبارتند از: «مرد مرداب» و «مسیله دقت». در این نوشتار، نابسندگی دیدگاه های سابق نشان داده شده و همچنین عناصر و مقومات دیدگاه پلنتینگا توضیح داده شده و سپس «مرد مرداب» و «مسیله دقت» بررسی شدند. پلنتینگا در مواجهه با مسیله دقت، تقریرهای متفاوتی از کارکردگرایی درست ارایه کرد.
    نتیجه گیری
    بررسی اشکالات و پاسخهای طرفین نشان داد که تحلیل نهایی پلنتینگا در مواجهه با این دو انتقاد، قابل دفاع است.
    کلیدواژگان: پلنتینگا، تضمین، کارکردگرایی درست، مرد مرداب، مساله دقت
|
  • Hoseyn Roohani *, R. Mahmoud Oghli, S.A. Mortazavi Emami Zavareh Pages 5-24
    Aim
    This paper aimed to compare Heidegger's and Nasr's views on modern science. Heidegger's view on modern science was analyzed, and it was pointed out that Heidegger considered the nature of technology in the modern world not as a technical matter but as a subjective metaphysical one. Also, he turned to ontological thinking based on eliminating the gap between subject and object in the face of subjectivism resulting from modern science. Then, Nasr's view on modern science was analyzed, and it was emphasized that according to Nasr, the only way to stay safe from the waves of modern science and technology was to completely break away from modern science and return to tradition and sacred science. Finally, Heidegger and Nasr's similarities and differences regarding modern science were mentioned.
    Findings
    The research findings indicated that although Heidegger, like Nasr, critically criticized the technological rationality of the modern world, he did not intend to abandon modern science and return to the old times ultimately, and his methodology was discontinuity-continuity facing modern science.
    Method
    the present study employed a descriptive-comparative research.
    Conclusion
    It can be concluded that according to Heidegger, the only way to face technology and modern science properly is while using the scientific and technological achievements correctly and optimally; one cannot become a slave and servant of technology. Unlike Heidegger, Nasr had a wholly disjointed and negative approach toward modern science and technology. The fact is that due to the non-opposition of Islam to the adoption of modern science and technology, the discontinuity-continuity approach in dealing with modern science and technology is considered a more logical and effective solution in dealing with modern science.
    Keywords: subjectivism, science, Nasr, Heidegger
  • Hossin Abdolmohammadi *, Ali Akbar Alamiyan Pages 25-48
    Aim

    The issue of progress and excellence of Islamic societies is one of the most important issues of the Islamic world that Muslim and non-Muslim thinkers have spoken about. Allameh Mohammad Taqi Misbah Yazdi, as a philosopher and Islamic scholar with a philosophical and religious approach, has raised many topics in this regard. This research was intended to study the obstacles to the progress of Islamic societies from his perspective. (Purpose) He has paid attention to the obstacles to the progress of Islamic societies in four cultural, political, social and economic fields. In the cultural field, he knows that the most important obstacles are lack of knowledge of Islam, the cultural dominance of foreigners, weak religious beliefs, superficiality and appearanceism, self-loathing and blind imitation, and in the political field, the most important obstacles to governance are unrighteous leaders, the domination of infidels and foreigners, the idea of separating religion from politics and in the social sphere, the most important obstacles are misplaced religious, ethnic and racial prejudices, social divisions and conflicts, and the formation of new identities based on non-Islamic values, and the economic obstacles to progress are extravagance, usury, worldliness, and aristocracy. (Findings) This research has been prepared by descriptive and analytical method and based on library studies and referring to Allameh Misbah's writings and statements. (Method)

    Keywords: Mohammad Taghi Mesbah Yazdi, progress, decline, culture, civilization
  • Ali Rajabzadeh Almalou *, Mahdi Saei Pages 49-72
    Purpose

    One of the richest Islamic sources in the study of professional ethics is the teachings of the noble book of Nahj al-Balagha. The purpose of the current research was to investigate the characteristics of professional ethics in the organization according to the teachings of Nahj al-Balagha.

    Method

    In this research, the descriptive-correlation method using structural equations has been used. The statistical population of the employees of the main building of the Ministry of Science, Research and Technology in the second half of 1400 was 700 and the statistical sample size was estimated to be around 250 according to the Morgan table and stratified random sampling method. The data collection tool was a questionnaire that included Qasimzadeh's professional ethics questionnaire (2013).

    Findings

    The results of the review of the sources have shown that in organizations based on compliance with the principles of professional ethics, employees had more commitment to ethical duties in the organization. The indicators of effective professional ethics in the organization according to the words of Imam Ali (a.s.) in Nahj al-Balagheh, which were analyzed in this research, are: integrity and honesty, respect for personal privacy, responsibility, the principle of tolerance and Sa'ah Sadr and keeping the promise.

    Conclusion

    According to the results of this research, the most important components of professional ethics were investigated and explained from the perspective of Nahj al-Balagha. Integrity and honesty were the most important..

    Keywords: professional ethics, Nahj al-Balagha, organization
  • Sayyed Mahdi Hosseini * Pages 73-94
    Objective

    Since there are several interpretations of the hadith "who knows himself knows verily of God" the purpose of this research is to examine the meaning of self-knowledge and its connection with God's knowledge.

    Method

    met synthesis (synthesis of qualitative studies) helps to obtain a new theory about the meaning of self-knowledge and the method of self-knowledge over the knowledge of God is realized by considering all opinions. 12 researches were selected by examining Ph.D. and m.a studies as statistical population.

    Results

    Investigations showed that all perceptions of the meaning of self-knowledge and its connection with God's knowledge come back to the fact that self-knowledge is the starting point of all other knowledge.

    Conclusion

    it was found that self-knowledge means knowing the characteristics, origin, and resurrection, Existential value and the purpose of creation is one's self, and if a person, before seeing in God's universal verses, looks at the origin, resurrection, essence, attributes, actions, identity, talents, characteristics, existential dimensions, the purpose of creation, and his position in existence, one knows well, this will be the source of all other knowledge, including the knowledge of God.

    Keywords: knowledge of the Lord, Self-knowledge, anthropology
  • Marziyeh Abdoli *, Z. Haddadi Pages 95-120
    Examining the application of innate knowledge in recognizing the attributes of God from Sadra and Descartes's point of view with two different philosophical systems, an attempt to represent the issue of instinct in gaining convincing knowledge and extracting commonalities and differences between innate theology in Islamic and Western philosophy with the aim of achieving It is due to its theological implications and implications and the evolution of theological discussions. In this rational research, Descartes and Mulla Sadra's attitude to recognizing the attributes of God based on instinctual perception by descriptive, analytical methods and commonalities such as the belief in recognizing the divine attributes on innate knowledge and using reason and intuition in recognizing the attributes of God and differential aspects Like the differences in the instances of divine attributes, the types and extent of God's attributes became apparent. Existence of differences in philosophical and epistemological principles such as the originality of existence, belief in present knowledge and the use of revelation tools and mystical intuition along with reason in Sadra's philosophy, and the originality of the conceptdistinguished these two views; But in some respects, coincidence has led to common views on the possibility of knowing God instinctively and His attributes.
    Keywords: instinctive knowledge, innate theology of Descartes, Sadra, innate knowledge of the attributes of God, types of attributes, range of attribute
  • Kosar Ghasemi *, Fathiye Fattahizadeh, Habibullah Babaei Pages 121-142
    Aim
    Ummah” is the Largest social system and Quranic Civilization. The phrase “Median Ummah” in the verse 143 of surah Al-Baqareh addresses a limited number of people. Special qudience in verse 143 Al-Baqareh along the public invitation in the Quran based on adherence of Ibrahimi upright religion in the verse” Therefore follow the religion of Ibrahim, the upright one” (Ale Imran: 95) created this question: how the position of the Final prophet and their followers beside other followers of the religion of Ibrahimi in the civilization system of the Ummah is explained?
    Purpose
    Purpose of this research was identification examples and communication “Middle Ummah” and “followers of the religion of Ibrahimi in the civilized Quranic system of the Ummah.
    Method
    With the descriptive-analytical method, after the conceptualization and exemplification “median Ummah” and followers of “the upright religion”, civilizational communication “median Ummah” and “the upright religion” has been researched.
    Findings
    Humans who listen to the call of their right oriented nature are the followers of the religion of Ibrahimi the upright one and from the Ummah.
    Conclusion
    The Ahl al-Bayt (a.s) and their agents guide the people in the position of the “median Ummah”. The median Ummah is the best Ummah that has been introduced in the Holy Quran with the two characteristics of “guiding the truth and doing justice”.
    Keywords: Ummah, middle nation, Hanif nation, verse 143 of Baqarah, verse 78 of Hajj
  • Ghasem Mohseni Mari *, Jabbar Amini Pages 143-164
    Apostasy is cutting off from the old form, beliefs and way of life and inclination towards religious groups, way of life, belief systems and a new way of communicating with divinity. In the Abrahamic religions, "Judaism and Christianity", this concept is used in the form of neo-paganism, heresy and apostasy and its related components. Such a phenomenon has been unpleasant in the eyes of the religious and religious leaders of Judaism and Christianity, and the approach to it has been different.The concept of apostasy is also discussed in the discourse of the Holy Quran, in addition to the imposition of worldly and otherworldly punishments. The concept of apostasy in the narration of the holy text means leaving the circle of faith and its statements are expressed violently by a sentence and the method of execution of apostasy rulings throughout history by readers and religious authorities has been in connection with the hypertextual elements and the component of power. This study examines apostasy in the Abrahamic religions and re-examines its existence in the narration of the Holy Qur'an with the angles of rationality and its components and justifies the rulings of the Holy Qur'an in this regard.
    Keywords: religion, conversion, rationality, apostasy, sectarianism
  • Maryam Mehrizi *, Abbas Masoudi, Faramarz Hassan Pour Pages 165-194
    Purpose
    The main purpose of this research is to analysis the two main aspects of mathematics, the "geometric" analysis of motifs and the "numerical" analysis of the Architectural ornaments of Shah Nematullah Vali tomb in Mahan.
    Method
    The descriptive-analytical research method is based on archival method and field works. In this article, firstly, the shapes and numbers of Architectural ornaments are recognized, and then the possibility of their semantic connection with the themes of Islamic mysticism and the thoughts of Shah Nematullah Vali is examined.
    Findings
    The geometric role of "Chalipa" and "number four" have been used the most in the architectural decorations of Astaneh, which in combination with regular octagonal geometry is a symbol of "perfect man" and a manifestation of divine light, reminding of the "The Presence of the Promised Saviour ".
    Conclusion
    It seems that the architects of this work have used unique geometric motifs based on the numbers from one to twelve in the shamsehs and arrays, which refers to Shia beliefs, the "number twelve" in the unique painting of the lines of Chalehkhaneh. It was used to introduce the 12th Imam of Shia and it seems that the teachings of Shah Nematullah were embodied in the form of Architectural ornaments in his tomb. Also, the rotation, twisting and turning of these twelve cracks and gathering them into a single circle represents the principle of "unity in the same multiplicity".
    Keywords: Mahan Astaneh, Architectural Arrays, Numbers 12, Mystical themes
  • Mona Khani *, Mohsen Rafat Pages 195-218
    Whereas verbal debate and persuasion of the audience in a correct and effective way has been one of the important topics of social interactions from the distant past to the present age of communication; The present study has been conducted in order to apply the concept of "good argument" based on the teachings of the Holy Quran and modeled on the practical life of Imam Ali (AS). Data collection in this research is a library method with a descriptive-analytical approach. The findings of the study indicate that contrary to the lexical meaning of the dispute, which is often interpreted as "verbal militancy", the Holy Quran also pays attention to the positive meaning of the dispute and interprets it as "the best dispute", and some characteristics Has also introduced to achieve it; Therefore, based on the verses of the Holy Quran, five of the most essential features of the best debate, including: 1- allegory expression 2- empathy with the audience 3- use of argument 4- being polite and avoidance of ridicule 5-observe fairness and avoidance of bigotry were selected. Then, by examining the life of Imam Ali (AS) in Nahj al-Balaghah, practical examples for each of those characteristics were explained separately.
    Keywords: Controversy, Jadal Ahsan, quran, nahj al-balaghah, Sira Ali (AS)
  • Mehdi Tartifi * Pages 219-230
    Purpose
    The purpose of this article is to examine three important concepts in educational content, including know, skill, and be, and apply them to the book of Islamic thought 1, authored by Mehdi Teratifi, in order to explain new educational issues related to Islamic education courses were in universities. In the integrated training, the examination of these three has been carried out under the abbreviated title of umbrella KDB.
    Method
    In this article, by conducting research using a library method and with a descriptive, explanatory and interdisciplinary approach, the needs of educational content to reach the desired standards in integrated education and especially the KDB umbrella have been stated.
    Conclusion
    The result considered in this article is the answer to the following three important questions in compiling the educational content and applying it to the Islamic Thought textbook 1: What should learners know, what should they do and how should they be? Since the answer to these questions is one of the concerns of experts in curriculum development, especially with the trend of interdisciplinary education, paying attention to them should be one of the requirements of writing textbooks. It should be mentioned that the comparative work done in this article has no noteworthy research background.
    Keywords: integrated education, educational standard, knowledge, skill, character
  • Mohammadjavad Elahiasl, Abbas Yazdani * Pages 231-250
    Purpose
    The purpose of this article was to examine one of the important views in the analysis of knowledge, that is, Plantinga's new view, called proper functionalism.
    Method
    This research was carried out with a descriptive-analytical-critical method through collecting information, studying written works and analyzing concepts, propositions and arguments.
    Findings
    The findings of the research showed that the former views (both internalism and externalism) cannot guarantee the truth of a belief due to ignoring the proper functioning of cognitive powers as a necessary condition for knowledge. But Plantinga's view, in addition to proper function, includes other elements such as a good design map and a suitable cognitive environment. Of course, Plantinga's view has not been without criticism. The most important criticisms that have been raised against his view are "swamp man" and "problem of accuracy". And in this article, the inadequacy of the previous views was shown and also the elements and principles of Plantinga's view were explained. And then, "swamp man" and "problem of accuracy" were examined. Plantinga, faced with the problem of accuracy, presented different interpretations of proper functionalism.
    Conclusion
    Examining the problems and answers of the parties showed that Plantinga's final analysis is defensible in the face of these two criticisms.
    Keywords: Plantinga, Guarantee, proper function, swamp man, the question of accuracy